De psychologie van gamen

gamen

Gamen is veel meer dan alleen een escapistisch tijdverdrijf. Als je beter kijkt, kunnen motivaties variëren. Zo kunnen games nieuwe sociale structuren tot stand brengen vanwege het verbroederend effect. Ook sportieve competitie kan een belangrijke motivator zijn, of gewoon de fantastische verhaallijn die erachter zit.

Wanneer spreken we van een verslaving?

 • Er is een onbedwingbare behoefte te gamen.
 • Het gamegedrag beheerst het dagelijkse leven en levert soms zelfs problemen op voor de persoon zelf of de omgeving.
 • Een gameverslaafde wordt prikkelbaar als hij/zij niet kan gamen.
 • Vaak gaat het om MMORPG’s (massively multiplayer online role-playing games).

 

Risicofactoren

Over de risicofactoren voor het ontwikkelen van een gameverslaving is nog weinig bekend. Wel lijken mannen ongeveer twee keer zo vaak verslaafd te zijn als vrouwen. Het komt het vaakst voor bij jongeren in de leeftijd van 15 tot 19 jaar

Zelfcheck

Als je vijf van de volgende negen kenmerken herkent, is de kans groot dat je een gameverslaving hebt:

 • Je denkt voortdurend na over succesvolle of mislukte acties uit je spel. Zelfs als je op school of op je werk bent.
 • Zonder internet (bv. op vakantie) vertoon je ontwenningsverschijnselen. Je bent snel geïrriteerd of angstig worden.
 • Je gaat steeds meer tijd besteden aan je spel.
 • Stoppen of minderen niet lukt. Je hebt geprobeerd je aan een schema te houden of om helemaal te stoppen.
 • Bezigheden van vroeger worden minder interessant.
 • Je weet dat je problemen hebt. Toch speel je door.
 • Als andere mensen vragen hoeveel je gamet, ben je niet helemaal eerlijk. Je probeert te doen alsof het allemaal wel meevalt.
 • Je gaat het liefst gamen als je het even niet weet. Als je een negatieve stemming hebt (verontwaardigd, schuldig, onzeker) is gamen je oplossing.
 • Een belangrijk aspect van je leven is in gevaar (geweest). Je bent bijvoorbeeld blijven zitten, je relatie is uit of je bent ontslagen.

Behandeling en tips

Neem contact op met een psycholoog als je wil stoppen. Wist je dat een vaak gebruikte methode om je ervan af te helpen cognitieve gedragstherapie is? Met een psycholoog bespreek je dan jouw gamegedrag, en jouw denken en doen in je dagelijkse leven.

Zelf kan je opschrijven hoe gamen jouw leven beïnvloedt,een game schema opmaken en afleiding op een andere manier zoeken.

Tips voor naasten

Maak het bespreekbaar, geef steun en aandacht, help de weg zoeken naar professionele hulp.

Nieuwe toepassingen

Psychologen in de game-industrie

Wouter Boendermaker, promovendus aan de Universiteit van Amsterdam is betrokken in een onderzoek waarin zwaar drinkende en blowende jongeren getraind worden door een serious game. Het brein kan je trainen, dus gedrag kan veranderen. Hoewel dergelijk onderzoek nog in z'n kinderschoenen staat, is er wel ontplooiing op het vlak waarin psychologen mee helpen ontwikkelen of games gebruiken om bv. angststoornissen te behandelen.

Bij Ubisoft en Microsoft voeren psychologen wel al gebruikerstesten uit en testen ze de gameplay op zijn psychologische effect.

Serious games als sollicitatiemiddel

‘Serious Gaming’, met educatieve games en simulaties op de computer, wordt al jaren gebruikt door organisaties en bedrijven om vaardigheden te trainen of te meten. Vliegtuigsimulatie is misschien wel het bekendste voorbeeld.Nu ontwikkelt er zich dus ook een trend om games als solicitatiemiddel te hanteren.

Deel deze pagina: